De radiozender MNM heeft 20 finalisten gekozen om deel te nemen aan de Strafste School 2017 van Vlaanderen en Brussel. Op 26 april 2017 heeft VLOOT daarbij haar steentje bijgedragen om te zorgen voor een speciale oversteek voor een groep leerlingen uit het Sint-Jorisinstituut uit Bazel. Ze mochten uitzonderlijk de veerboot JAN VAN EYCK versieren en een live band voorzien wat een leuke sfeer met zich meebracht.

De kinderen probeerden de jury te overtuigen dat hun school toch wel straf en grensoverschrijdend is doordat o.a. een groot aantal leerlingen elke dag deze veerdienst neemt om naar school te gaan. De jury werd warm ontvangen en heeft met veel plezier meegevaren met de veerdienst Hemiksem – Bazel om nadien door te rijden naar hun school waar nog meer activiteiten gepland stonden.

Van een ‘coole’ school gesproken…

Op 4 mei 2017 wordt bekendgemaakt wie de felbegeerde trofee zal winnen met een bijhorend live radiofeest! Alle duimen omhoog voor het Sint-Jorisinstituut uit Bazel. Knap werk van de leerlingen en leerkrachten!

Foto’s van deze sfeervolle overtocht vind je hier terug.

Meer informatie vind je via de website van MNM.

Voor ‘Week van de Zee’ heeft VLOOT op 24 april 2017, 22 kinderen en hun begeleiders uit basisschool GO De Puzzel uit Zandvoorde ontvangen. De leerlingen kwamen alles te weten over het reilen en zeilen bij VLOOT.

Ze waren dolenthousiast om de ORKA, het reddingsvaartuig, te mogen bezoeken. Met een reddingsgordel om stapten ze op het vaartuig waarna de VLOOTredders Jürgen De Sloover, Ken Debacker en Lorenzo Westerlinck hen een mooie rondleiding gegeven hebben.

Na dit avontuur konden de leerlingen de vernieuwde VLOOTfilm en de film van de kantelproef van de ORKA zien. De pientere kinderen stelden heel wat interessante vragen waarbij Carlo Bertels, die namens VLOOT de rol van gastheer heeft opgenomen, hen een boeiende uitleg gaf.  Misschien is er interesse in een maritieme toekomst onder hen?

Ze mochten zich ook even redder voelen en stelden zich één voor één op achter het reddingspaneel waar ze trots voor de foto poseerden.

Na de groepsfoto vertrokken ze met het veer HET RODE VIERKANT OP DE ZEE richting Duin en Zee om verder te genieten van de ‘Week van de Zee’.

Foto’s van deze dag vind je hier terug.

Op woensdag 19 april 2017 brachten twee ‘Fleet Managers’ van ‘Queensland Police Service’ uit Australië, Andrew Quilan en Gregory Ringuet , een bezoek aan VLOOT in Oostende. Ze werden verwelkomd door
ir. Piet Leeuwerck, scheepsbouw - R&D manager. Na een korte voorstelling van de algemene werking van VLOOT, scheepten ze in aan boord van de ORKA waar alle deskundige uitleg werd gegeven over het vaartuig.

Queenslands Water Police beheert 65 patrouillevaartuigen die gebruikt worden voor inspectie, Search And Rescue en strategische operaties.   Met het oog op de aankoop van 2 nieuwe vaartuigen waren ze bijzonder geïnteresseerd in het vaargedrag in volle zee van het reddingsvaartuig ORKA.  Ook de meer specifieke aspecten zoals veiligheid, inzet en opleiding van bemanning, onderhoud, enz… kwamen ruim aan bod.

Na dit constructief bezoek aan VLOOT konden ze vertrekken naar hun volgende bestemming in Engeland in het kader van hun prospectiebezoeken aan verschillende Europese rederijen.

Enkele foto’s van de Australische bezoekers aan VLOOT vindt u hier.

Op zondag 23 april werd in Antwerpen het startshot gegevens voor duizenden fervente lopers die heel wat afstanden gelopen  hebben door Antwerpen. De getrainde lopers konden kiezen tussen de 10 Miles (16,9 km) of de Marathon (42,195 km). Voor de kortere afstanden was er keuze tussen de Short run (5 km) en de Chiquita kids run (1,4 km) voor de kinderen.

Samen met het organiserend sportevenementenbureau en de stad Antwerpen droeg de Vlaamse overheid haar steentje bij om alles vlekkeloos te laten verlopen. In samenwerking met de politie zorgde het Vlaams Verkeerscentrum voor het afsluiten van enkele tunnels. Ook De Lijn heeft extra trams ingezet.  Voor de oversteek op het water heeft VLOOT net zoals vorig jaar ondersteuning gegeven door het inrichten van een speciale veerdienst.

Ruim 15.200 lopers en toeschouwers hebben gebruik gemaakt van de 2 veerboten SCHELDE en SIMON STEVIN waardoor VLOOT voor dit evenement de capaciteit van de veerdiensten tussen linker- en rechteroever heeft uitgebreid.

De opkomst was een grandioos succes met o.a. 2.400 marathonlopers en 28.000 deelnemers voor de 10 Miles. Naast Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de overheidsrederij VLOOT, en de vele sportievelingen, liepen tal van prominenten de gekozen loopwedstrijd met succes uit.

De 80.000 supporters en toeschouwers konden volop genieten van deze dag!

Foto’s van deze sportieve dag vind je hier terug.

De SIRIUS, recent nog in het nieuws ter gelegenheid van het doopmoment door weervrouw Sabine Hagedoren, heeft sinds de aankomst in Oostende een aantal vaarten gemaakt met enkele partners van VLOOT.  Ook mevrouw Gaetäne Inghels, die haar thesis gemaakt heeft rond de SIRIUS, kon meevaren. Ze maakten allen kennis met de multifunctionaliteit van het vaartuig. 

De studenten, leerlingen en begeleiders uit het maritiem onderwijs waren opgetogen over het hypermoderne vaartuig en genoten duidelijk van alle nieuwe snufjes aan boord om hun kennis aan te scherpen.  Dit was alvast de indruk van de VLOOTbemanning na de vaarten met:

-        GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin (Antwerpen)

-        Koninklijk Werk IBIS (Oostende)

-       Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (Zeebrugge)

-        Hogere Zeevaartschool (Antwerpen)

-        Maritiem Instituut Mercator (Oostende)

De collega’s van de Vlaamse Hydrografie (afdeling KUST) en van het Vlaams Instituut voor de Zee konden vaststellen dat hoogtechnologische peilingen en gedegen wetenschappelijk onderzoek mogelijk zijn met de SIRIUS.  VLOOT was ook blij dat de Nederlandse collega’s van Rijkswaterstaat ingegaan zijn op de uitnodiging voor een prospectievaart met de SIRIUS.

Nu de SIRIUS plechtig en formeel in gebruik genomen is, kijkt VLOOT uiteraard uit naar meer productieve en succesvolle vaarten.  De positieve en enthousiaste reacties van de VLOOTpartners zijn alvast veelbelovend voor de toekomst.

Foto’s van de vaarten, telkens begeleid door het VLOOTmanagement (wnd. algemeen directeur Johan Onraedt, directeur operations & technische dienst Frank Aerssens, contract- en projectmanager Maxime Van Balen, HR-manager Davy De Decker en Operations manager kust Kevin Depuydt) vindt u hier terug.

De toeristische dienst van Oostende pakt uit met een gratis wandel- en fietsplan die je langs 16 verschillende locaties doorheen Oostende brengt.  De kustveerboot met Raveelprint is niet meer weg te denken in het stadsbeeld van Oostende.  De veerboot is dan ook de link bij uitstek om voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers in een maritieme sfeer te vervoeren van Oost naar West of omgekeerd om de meest opmerkelijke plekjes in Oostende te kunnen bezoeken.

De veerboot vaart het ganse jaar door maar heeft wel een zomer en winterregeling.  Klik hier voor de uurregeling van de veerdienst in Oostende.

De fiets- en wandelroute is 7,7 km lang en neemt je mee langs 16 verschillende locaties doorheen Oostende. Via deze link kunt u het plan gratis downloaden.

Begeleid door de zon die overdag het helderste object is aan de hemel, doopte Sabine Hagedoren op vrijdag 14 april 2017 het vaartuig genoemd naar de helderste ster aan de nachtelijke hemel.

Johan Onraedt, wnd. algemeen directeur van VLOOT dankte in zijn verwelkoming zijn voorganger Yves Goossens, die de visie rond de SIRIUS ontwikkelde en Piet Leeuwerck, scheepsbouwkundig ingenieur.  Deze slaagde er in om de vele functionaliteiten in een zeer compact vaartuig te verzoenen en tegelijk ook vooruitgang te boeken qua innovatie en duurzaamheid.  Ben Weyts, Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse overheidsrederij zette de vele functionaliteiten van het nieuwe vaartuig in de kijker en was bijzonder trots dat Vlaanderen met deze investering van ruim 11 miljoen euro een nieuwe ‘reddende engel’ heeft op zee.  In haar kort woordje tot de genodigden meldde de fiere VLOOTmeter dat het weer en het weerbericht zeer belangrijk zijn in haar leven.  Ze weet dat deze ook voor de SIRIUS en haar bemanning bijzonder belangrijk zijn in de dagdagelijkse taken.  ‘We vinden mekaar’ aldus Sabine Hagedoren.

Scheepshoorns van SPN 09, ORKA, SIRIUS en ZEEHOND gaven het signaal dat de meter de champagnefles gebroken had tegen het nieuwe vaartuig terwijl ze de bemanning een behouden vaart toewenste.  De leerlingen van het KW IBIS die een erehaag vormden, gaven een feestelijk tintje aan dit bijzondere moment. 

Zoals het inmiddels gebruikelijk is, scheepte de kersverse VLOOTmeter samen met een aantal genodigden en vertegenwoordigers van de pers in op de SIRIUS voor een korte vaart.  De inmiddels 27 jaar oude ZEEHOND gaf nog een watersalut voor haar opvolger, terwijl de reddingsboot ORKA en het politievaartuig SPN 09 samen met de SIRIUS koers zette naar zee.  De talrijk aanwezigen werden intussen opgewacht in het VLOOTgebouw voor een drankje en een hapje terwijl het ‘Claribel Clarinet Choir Guido Six ensemble' voor de muzikale sfeer zorgde.

De hypermoderne SIRIUS is uitgerust om een brede waaier aan activiteiten uit te voeren en werd gebouwd op de Franse scheepswerf Socarenam.  Voor meer technische info, zie de scheepsfiche in bijlage.

Foto’s van de plechtige ingebruikname vindt u hier.

De persmededeling van Vlaamse minister Ben Weyts vindt u hier.

Zie ook de nieuwsreportages Focus (vanaf minuut 8,26) / De Redactie / HLN .

Dinsdag 28 maart 2017 zal voor altijd een onvergetelijke dag zijn zowel in de geschiedenis van de Mercator als van de stad Oostende.  Halfweg de terugreis naar haar ligplaats ondertekenden burgemeester Johan Vande Lanotte en administrateur-generaal Jacques D’Havé (die minister Ben Weyts vertegenwoordigde omdat hij zich onverwachts moest verontschuldigen) de overdracht van de Mercator.   Vlaanderen heeft 3,4 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie.  De Mercator kon dus in topconditie overgedragen worden aan de stad Oostende dat het beste geplaatst is om deze toeristische troef uit te spelen. Beelden van dit historisch ondertekeningsmoment vindt u hier.

De Mercator heeft in haar levensloop een aantal opmerkelijke reizen op haar palmares.  Op 28 en 29 maart 2017 heeft dit unieke zeilschip, na grondige restauratie, opnieuw een geslaagde reis ondernomen.  Deze ambassadeur van onze maritieme geschiedenis, de koopvaardij en de maritieme opleidingen kon dank zij de minutieus voorbereide operatie, vlot verhaald worden naar haar gekende ligplaats.  Het teamwerk met zeer vele partners en organisaties is hierbij opgevallen.  De gezagvoerders konden tijdens de transit rekenen op de dieselmotor die extra kracht leverde waar nodig.  Het waren evenwel vooral de slepers van de Marine (Mier en Wesp) die samen met de jolbemanning van VLOOT en de walploegen, de Mercator, aangestuurd door de kapiteins Vande Voorde en Vermandel, binnengeloodst hebben. De muziekkapel van de Marine en het Koninklijk Jeugdmuziekkorps van het OLV College Oostende stonden klaar voor de blijde intrede in het Montgommerydok en het Mercatordok wat meteen voor een feestelijke sfeer zorgde voor de massaal toegestroomde toeschouwers.  Na dit huzarenstukje van 2 dagen met precisiewerk bij het nemen van de sluizen en het voorbijvaren van de bruggen, kon de bemanning van de Mercator rond 17u30 veilig en wel afmeren ter hoogte van het stadhuis waar het zeilschip nu officieel geadopteerd werd door de burgemeester en zijn stadsbestuur.

Hieronder vindt u de linken naar informatie en beelden die u mogelijks kunnen interesseren:

 

 

De collega’s van de nv Waterwegen en Zeekanaal hebben ons laten weten dat de firma Hye in hun opdracht de toegangsbrug en het vlotponton van de veersteiger in Kruibeke zal renoveren.  De normale veerdienst tussen Kruibeke en Hoboken zal tijdens de duur van de werken niet beschikbaar zijn.

De veerdienst tussen Bazel en Hemiksem blijft gewoon in dienst en voor de gebruikers met bestemming Hoboken wordt er een alternatieve veerdienst ingelegd. De indicatieve uurregeling voor de verbinding tussen Bazel en Hemiksem wijzigt niet.  De indicatieve uurregeling voor de tijdelijke veerdienst tussen Bazel en Hoboken vindt u hier.

Waterwegen en Zeekanaal NV meldt ons nog dat de aannemer in de komende weken al een aantal voorbereidende werken zou uitvoeren ter hoogte van Kruibeke maar dat deze geen hinder zouden mogen opleveren voor de veergebruikers.

Het is intussen een beetje traditie geworden dat de leiding van VLOOT jaarlijks de collega’s die met pensioen gegaan zijn formeel bedankt voor hun inspanningen voor VLOOT.  Op donderdag 23 maart 2017 was het opnieuw zo ver en hebben Johan Onraedt, wnd. algemeen directeur en Davy De Decker, HR-manager na een korte schets van hun carrière deze collega’s bedankt met een kleine attentie.  Kapt. Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het agentschap die speciaal voor deze gelegenheid naar Oostende was gekomen, bedankte op zijn beurt een aantal collega’s  voor hun jarenlange inzet met een ereteken.  Zoals de traditie het wil, werd ook de gebruikelijke groepsfoto genomen en konden de collega’s met ‘oud’-collega’s napraten bij een natje en een droogje.

Sfeerbeelden vindt u hier.

Op donderdag 23 maart 2017, even voor 10u ontving SIRIUS opdracht van het MRCC om richting Gootebank te varen.  Een dode walvis werd er rond de middag gespot.  Enkele beelden die intussen ook gedeeld werden, vindt u hier.

De bemanningen van VLOOT zijn niet aan hun proefstuk en kwamen eerder al in aanraking met walvisachtigen tijdens hun opdrachten.  Zie onder meer het nieuwsbericht van 14 april 2015 waarbij een dolfijn de WANDELAAR gedurende enige tijd als speelvriend koos of het filmpje van de bemanning van de ORKA toen ze begin 2016 een bultrug in het vizier kregen.

Op dinsdag 21 maart 2017, de eerste dag van de lente, zette het havenbedrijf Gent zijn fietsende werknemers in de bloemetjes met een applaus.  De collega’s van het havenbedrijf hadden hiervoor post gevat aan beide zijden van het veer van Langerbrugge in Gent, samen met leerlingen van EDUGO Sint-Vincentius en vertegenwoordigers van de Fietsersbond. Dit was slechts één van de initiatieven die over heel België doorgegaan zijn ter gelegenheid van de Nationale Applausdag, een initiatief van de Fietsersbond.

Enkele sfeerbeelden vindt u hier.

Op dinsdag 14 maart 2017 om 8u scheepte hoofdschipper Luc Wyckmans met zijn bemanning in aan boord van de ZEESCHELDE om te starten met de controle van de boeien op de Schelde.  Even voor 9u kwamen ook een aantal studenten van GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin aan boord in het kader van stage voor hun maritieme opleiding.  De noodoproep  net voor 11u met de melding over een zinkend schip ter hoogte van de brug in Temse maakte evenwel een einde aan de opdracht van de ZEESCHELDE. 

De bemanningen van SPN 14 en ZEESCHELDE brachten onmiddellijk het noodmateriaal in gereedheid om ééns ter plaatse ook onmiddellijk de nodige assistentie te kunnen verlenen. SPN 14 en de ZEESCHELDE werkten voor dit project in team samen .  Na de bevestiging dat er geen personen aan boord waren van het zinkend schip werden in onderling overleg met de collega’s van de waterwegbeheerder W&Z  alle bewarende maatregelen genomen om deze noodsituatie onder controle te krijgen.

Om 16u kreeg de ZEESCHELDE de toelating van de politie om terug naar Antwerpen af te varen.  De studenten van GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin die getuige waren van deze interventie, konden uiteindelijk om 18u terug afgezet worden. 

Enkele beelden vindt u hier.
Wie geïnteresseerd is in een job op het water vindt alle info over de maritieme opleidingen via areyouwaterproof.be
Klik op  GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin voor informatie over de school.

Op 7 maart 2017 werd TER STREEP de setting voor een noodsituatie waarbij brandweerlui (MIRG-team) ingeschakeld werden.  Het MIRG-team kreeg op foxtrot, oosteroever van de haven Oostende, de melding dat er brand was in de machinekamer van TER STREEP.  Om aan boord te geraken van TER STREEP moest het team op de ZEEHOND stappen en dan via de touwladder aan boord klimmen.  Eénmaal aan boord moesten ze de brand bestrijden in de machinekamer die voor deze gelegenheid volledig onder rook was gezet en het slachtoffer (pop) evacueren.

Na hun reddingsoperatie moesten de deelnemers terug van boord via touwladder en rhib naar de wal wat geen evidentie was in volle uitrusting. De oefening kaderde in het traject om een extra MIRG-team te voorzien voor zone 1.  Zoals gebruikelijk met dergelijke oefeningen zullen de leerpunten ongetwijfeld bijdragen tot een nog betere dienstverlening door de hulpverleners.

Enkele sfeerbeelden van de oefening vindt u hier

Zin om verder te gaan in de maritieme sector?

Kom op zaterdag 11 maart 2017 tussen 10u en 17u naar de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Verken het unieke schoolgebouw en informeer u over de academische opleidingen Nautische Wetenschappen en professionele opleiding Scheepswerktuigkundige. De Hogere Zeevaartschool is de enige hogeschool in België die dit aanbiedt.

Op zondag 12 maart 2017 kan u ook de opendeurdag van Campus Leerhaven op de Antwerpse Linkeroever bezoeken tussen 14u en 18u.  Er bestaat een vloot aan studierichtingen, in verschillende scholen en op diverse niveaus. Vanaf kleuter tot volwassene kan men alle maritieme opleidingen van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap volgen.

VLOOT zal aanwezig zijn en u verder inlichten over een boeiende toekomst op het water.

 

Meer informatie vindt u op

www.hzs.be

www.descheepvaartschool.be

 

In het kader van de herdenkingsplechtigheid georganiseerd door de gouverneur van West-Vlaanderen was er op maandag 6 maart 2017 ook een bloemenhulde op zee.  Hulpverleners, duikers, overlevenden, vertegenwoordigers van verschillende overheden en enkele VLOOTcollega’s die er 30 jaar geleden zelf bij waren,  scheepten voor deze gelegenheid in aan boord van de SIRIUS (Vlaanderen – VLOOT) en de POLLUX (Marine).  Op zee werden ze vergezeld door de Scheepvaartpolitie met de SPN 09, het reddingsvaartuig van VLOOT de ORKA, de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst met Sterken Dries en de luchtmacht basis Koksijde met de Sea King. Aansluitend was er nog een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument in Zeebrugge waar leerlingen van de IBIS ondersteuning gaven.

Enkele sfeerbeelden van de bloemenhulde op zee en aan het monument vindt u hier.

Via deze link vindt u het MDK nieuwsbericht.

Meer over het Koninklijk Werk IBIS vindt u hier.

 

Kom en ontdek op zondag 2 april 2017 het unieke parcours van ‘Haven Gent loopt’ waar men plaatsen kan ontdekken in de Haven van Gent waar men anders niet kan komen.

Tijdens de loopwedstrijd loopt men langs dokken, over de kaaien en door heel wat bedrijven.

Deze vierde editie start terug aan de Rigakaai, is voor alle leeftijden en is zowel voor beginnende als geoefende lopers. Er is keuze tussen verschillende afstanden.

Breng familie en vrienden mee die kunnen genieten van het sfeervol dorp met tal van attracties en animatie.

VLOOT zal terug het veer ‘autovrij’ houden tussen 9u en 14u om alles vlot te laten verlopen. Het veer Terdonk blijft operationeel.

Schrijf u vlug in, er worden terug duizenden lopers verwacht.

 

Meer info over de loopwedstrijd vindt u hier.

Vrijdag 3 maart 2017 was het voor VLOOT opnieuw een bijzonder moment om VLOOTmeter Marieke Vervoort, begeleid door Filip De Witte, te mogen verwelkomen aan boord van de ORKA.  Gezagvoerder Gino Mongaré en zijn bemanning voeren onmiddellijk richting zee waar Marieke getuige was van de gebruikelijke ‘Man Over Boord’ oefening.  Hoogtepunt voor Marieke was het moment dat ze het roer even mocht overnemen om de snelle wendbaarheid van het reddingsvaartuig te testen.  Tijdens de vaart testte Marieke ook de communicatiemiddelen aan boord en maakte ze contact met andere VLOOTvaartuigen die ze onmoetten tijdens de vaart (SIMON STEVIN, loodsboot en WESTERSCHELDE).  Marieke benadrukte nog eens dat ze heel fier was op haar metekind en de bemanningen van de ORKA.

Enkele sfeerbeelden vindt u hier.

Verslag van Marieke Vervoort via haar facebookpagina vindt u hier.

Droom je van een job in de maritieme sector?

Op 1 maart 2017 kregen leerlingen uit het middelbaar onderwijs de kans om te proeven van een toekomst in de maritieme wereld bij de Marine of bij VLOOT. VLOOT was vertegenwoordigd met het gloednieuw multifunctioneel vaartuig SIRIUS. De leerlingen mochten het nieuwe schip bewonderen.  Ze kregen een deskundige toelichting van op de brug tot in de machinekamer. Alle informatie werd aangeboden over de keuze van mogelijke studierichtingen. Via de bedrijfsfilm konden de leerlingen zien welke mogelijkheden ze bij VLOOT hebben als ze kiezen voor een job op het water.

Voorafgaand konden de bezoekers een bezoek brengen aan de vaartuigen Primula (M924) en Pollux (P902) van de Marine en meevaren met een snelle RHIB. Na het bezoek aan de SIRIUS was er ook nog de mogelijkheid om de TIJL en de THEMIS 2 van Cenflumarin te bezoeken.

Alvast een mooie dag voor de leerlingen die nu verder kunnen dromen en misschien plannen maken voor een boeiende toekomst op zee.

Foto’s vindt u hier.

 

Op zaterdag 18 februari 2017 verwelkomde VLOOT in Oostende de medewerkers met hun familie op de jaarlijkse familiedag. We mochten 336 deelnemers ontmoeten.

Onder de stralende zon kon men genieten van een rondvaart met de veerboot HET RODE VIERKANT OP DE ZEE waarbij de reddingsboot ORKA de MOB-oefening (Man-Over-Boord) demonstreerde. Zie video

Een absolute primeur voor de collega’s was het bezoek aan het gloednieuwe multifunctioneel vaartuig SIRIUS dat pas enkele weken geleden aangekomen is in Oostende. Vanop de brug tot in de machinekamer kon men alle nieuwe ruimtes bezichtigen. In de mess werd een lekkere tas verse soep aangeboden.

Grote interesse ging ook uit naar het onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN. Via filmpjes kon men volgen hoe de onderzoeken op zee worden uitgevoerd. Tenslotte was de TENDERSWATH een grote publiekstrekker. Dit opvallende schip zorgt voor het vervoer van de loodsen naar de WANDELAAR.

De muzikanten zorgden voor de gezellige sfeer terwijl men kon genieten van een lekker ‘Oostends’ visje en drankje. De Zeescouts St.-Leo uit Brugge leverden prachtig werk en verzorgden onder andere de kinderanimatie.

Sfeerbeelden van de familiedag vindt u hier.

 

Verkeersleiders van de afdeling Scheepvaartbegeleiding vaarden op 10 februari 2017 voor de eerste keer mee met de ZEESCHELDE.

Het is de bedoeling dat er nog een aantal vaardagen plaatsvinden om het werkveld beter te leren kennen. De reacties waren alvast positief.

Meer info vindt u hier

 

 

 

Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor mobiliteit en openbare werken en federaal minister Jan Jambon, bevoegd voor veiligheid, bevestigden in een nieuw contract dat de scheepvaartpolitie en VLOOT opnieuw voor 25 jaar zullen samenwerken in het kader van de politietaken op het water.

VLOOT stelt al sinds 1989 bemande vaartuigen ter beschikking van de scheepvaartpolitie.  Op vraag van de politie werd het bestaande contract opgezegd en werden onderhandelingen gevoerd over een vernieuwde samenwerking.

De ondertekende overeenkomst bekrachtigt de initiële intentie van beide partijen om blijvend samen te werken, maar houdt tegelijk rekening met stringente budgettaire beperkingen van beide diensten. 

Concreet betekent dit dat de dienstverlening van VLOOT aan de scheepvaartpolitie in Antwerpen en aan de kust, verder geoptimaliseerd wordt. Tegelijk wordt er ook een investeringsprogramma voor een nieuw zeewaardig politievaartuig opgestart.

Na een intensieve audit door een extern keuringsbureau kreeg VLOOT opnieuw bevestiging van haar ISO 9001 en ISO 14001 certificaten.  De SHEQ-manager en de directie van VLOOT zijn dan ook bijzonder fier op de VLOOTcollega’s die dit dag in dag uit waar maken op de werkvloer.

VLOOT koos bewust voor een geïntegreerde audit van het ISO 9001 kwaliteitssysteem en het IS0 14001 milieuzorgsysteem die samen tot de meest erkende normen ter wereld kunnen beschouwd worden. 

De auditoren hebben tijdens hun 4 daagse audit volgende teams en processen geaudit:

  • Gezagvoerders van de tenderswath en de WANDELAAR met bemanning
  • Gezagvoerders veerboten Jan Van Eyck en Pieter Bruegel met bemanning
  • Team Logistiek (inkoop)
  • Technische dienst en operations kleinere vaartuigen
  • Communicatie- en belanghebbendenmanagement
  • Kwaliteitssysteem

De auditoren stelden vast dat er een goed evenwicht is tussen positieve vaststellingen en aandachtspunten.  Ze kregen een positieve indruk over de aanpak rond overdracht van de wacht aan boord via VLOTEC en het logboek.  Maar ook het voortdurende streven naar verbeteringen doorheen de organisatie is tijdens de audit opgevallen.  Er zijn ook werkpuntjes naar boven gekomen tijdens de audit.  VLOOT neemt deze uiteraard op met het oog op de verdere verbetering van de operationele prestaties, een sterkere betrokkenheid en betere service naar klanten en belanghebbenden. Last but not least kan de aanpak van de punten uit de audit tot een meer doorgedreven beheersing en waar mogelijk tot een vermindering van de milieurisico’s leiden.

Enkele sfeerbeelden aan boord vindt u hier.

De Duitse tegenganger van de Belgische maritieme brigade van de douane wil starten met de aankoop van een reeks van drie nieuwe douanevaartuigen.  Tijdens het vooronderzoek had de Duitse douane de interessante rompvorm (beak wave-piercing) van het nieuwe douanevaartuig bij VLOOT, de ZEELEEUW, ontdekt en vroeg om een technisch bezoek te brengen aan het vaartuig.  Ir. Piet Leeuwerck, R&D manager – scheepsbouw en projectleider van de ZEELEEUW, nam op dinsdag 24 januari 2017 dan ook graag de rol van gastheer voor zijn rekening en leidde de Duitse collega’s uit Hamburg rond in het vaartuig.  De ZEELEEUW is op maandag 24 oktober 2016 plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van de bevoegde ministers Ben Weyts (Vlaanderen) en Johan Van Overtveldt (federaal).  Beelden hiervan vindt u via www.welkombijvloot.be/c/nieuwsberichten/21100.

Na de laatste testen en proeven heeft de scheepswerf Socarenam (Frankrijk), samen met VLOOTbemanning, de SIRIUS op dinsdag 17 januari 2017 overgevaren naar Oostende.  Na een “water salute” in Boulogne vertrok dit gloednieuwe multifunctioneel vaartuig omstreeks 15u uit Boulogne om rond 20u aan te komen in haar nieuwe thuisbasis in Oostende. Op donderdag 19 januari 2017 mocht VLOOT na inspectie door de FOD Mobiliteit de nodige certificaten ontvangen (o.a. klasse, certificaat van deugdelijkheid, enz…) en werd de SIRIUS opgeleverd.   De gebruikelijke familiarisaties van de VLOOTbemanning konden dan ook normaal starten op vrijdag 20 januari 2017.

Het vaartuig is ruim 45m lang, bijna 11m breed en kan een snelheid van 13 knopen varen.  Het vaartuig is zoals gebruikelijk gebouwd met maximale aandacht voor duurzaamheidsaspecten zoals biocidevrije antifouling, warmterecuperatie, enz… De SIRIUS vaart zoals de andere vaartuigen van VLOOT op zwavelarme brandstof.  Het zal ingezet worden voor diverse opdrachten en zal op termijn de ZEEHOND vervangen.

Enkele sfeerbeelden vindt u hier.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de stad Antwerpen op 31 december 2016 een eindejaarsvuurwerk op de Schelde.  Ten behoeve van het Rescue-team dat tijdens het evenement stand-by was voor eventuele reddingen op het water, werd de ZEESCHELDE ingezet om een aantal RHIBS in en uit het water te laten.  Via deze link vindt u een sfeerbeeld van dit speciale kraanwerk van bemanning en vaartuig!

Tijdens het jaarlijkse kerstontbijt voor leerkrachten en leerlingen van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende nam directeur Jan Denys een defibrillator en een aantal overalls in ontvangst.  Het was Johan Onraedt, wnd. algemeen directeur van VLOOT die namens Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het AED-toestel mocht overhandigen.  Zo worden de overlevingskansen voor mensen die op school of in de buurt van de school een hartstilstand krijgen, sterk vergroot.

Het agentschap MDK wil hiermee de goede contacten en samenwerking benadrukken met de school.  Als rederij is VLOOT trouwens altijd op zoek naar gekwalificeerde bemanningen, zowel voor dekfuncties als voor technische functies.  Wnd. algemeen directeur Johan Onraedt was dan ook zeer blij te kunnen aankondigen dat aan boord van het multifunctionele vaartuig SIRIUS dat in januari in Oostende wordt verwacht, er zelfs een leslokaal voorzien is.  Studenten zullen er kunnen leren en hun kennis onmiddellijk aan de praktijk kunnen toetsen.  

Op de foto zien we v.l.n.r. Lars Van de Vijver en Tuur Vandervorst in hun nieuwe overall, wnd. algemeen directeur van VLOOT Johan Onraedt en directeur Jan Denys van het Maritiem instituut Mercator bij de defibrillator.

Op 14 december 2016 rond 11u45 kwam het noodsignaal ‘Brand in loodsenkamer 321 van het gebouw Boulevard De Ruyter 2’.  Het betrof een gesimuleerde brand die aanleiding gaf tot een evacuatieoefening van dit gebouw met kamers waar loodsen van het LOODSWEZEN kunnen verblijven in afwachting van hun beloodsingsbeurt. De aanwezige getuigen van GDPB (gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming) en de SHEQ-manager van VLOOT stelden vast dat het gebouw in 7 minuten ontruimd was en de aanwezige loodsen samen met de aanwezige VLOOTbemanningen en administratie vlot ingegaan zijn op deze oproep. Voorafgaand aan de oefening organiseerde Marc De Mayer, preventieadviseur bij de GDPB nog een opleiding ‘brand en evacuatie’ voor de betrokkenen in de noodprocedures voor de VLOOTgebouwen in Vlissingen. De oefening werd zeer kritisch geëvalueerd en een aantal aandachtspunten werden vastgelegd zodat de veiligheid van zowel de VLOOTcollega’s als de collega’s van het LOODSWEZEN in dit Vlaams gebouw in Nederland nog beter kan gegarandeerd worden.

Via het Agentschap Wegen en Verkeer verneemt VLOOT dat er vanaf woensdag 21 december opnieuw één en ander wijzigt aan de werf op de R4 aan de Langerbruggestraat en Oostakker opnieuw bereikbaar zal zijn.  De omleidingen van en naar het veer wijzigen niet.  Meer gedetailleerde informatie vindt u hier.

Vrijdag 9 december 2016 hebben 2 vertegenwoordigers van de FOD Mobiliteit – scheepvaartcontrole (Nathalie De Jaeger naval architect - attachée en Joeri De Thaye, maritime inspector) de stabiliteitsproeven van de SIRIUS bijgewoond.  SOLAS (Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee) eist immers dat elk schip onderworpen wordt aan een hellingproef of stabiliteitsproef om de positie van het zwaartepunt van het ledig vaartuig nauwkeurig te bepalen.  Het nieuwe multifunctionele vaartuig van VLOOT in aanbouw wordt in Oostende verwacht in januari 2017.

Enkele beelden vindt u hier.

Op maandag 5 december 2016 openden Europees Commissaris Marianne Thyssen en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits officieel de Europese week op GO! Campus Leerhaven in Antwerpen.  Tijdens hun bezoek maakten ze ook kennis met het opleidingsschip THEMIS II en de maritieme opleidingen die de campus aanbiedt.  Tijdens de allereerste Europese week van de Beroepsvaardigheden worden heel wat arbeidsmarktgerichte opleiding- en vormingsinitiatieven in de kijker gezet.  Via onder meer het ter beschikking stellen van het opleidingsschip THEMIS II aan het GO! De Scheepvaartschool-Cenflumarin steunt VLOOT mee initiatieven om jongeren en volwassenen aan te moedigen voor een maritieme opleiding.  Als rederij is VLOOT ook altijd op zoek naar gekwalificeerde bemanningen. Nog tot 11 december kunnen kandidaat matrozen en motoristen (M/V) solliciteren voor een job bij VLOOT.

Beeld van THEMIS II vindt u hier.
De reportage in het VRT nieuws vindt u via deze link.
Klik op motoristen en matrozen voor meer info over de lopende oproep bij VLOOT.
Info over de maritieme opleidingen bij GO! De Scheepvaartschool-Cenflumarin vindt u hier.

 

Op zondag 27 november 2016 werd de ZEESCHELDE opgeroepen om een 40 voet container die op drift was in het Scheldewater, op te halen.  In team met zijn bemanning heeft gezagvoerder Van Avermaet Mario in een half uur de klus kunnen klaren en was de veiligheid van de vaarweg opnieuw gegarandeerd.  In samenspraak met de collega’s van afdeling SCHEEPVAARTBEGELEIDING (centrale zandvliet) kon de container op de kade in Deurganckdok geplaatst worden.

De ZEESCHELDE is een multifunctionele boeienlegger die ingezet kan worden voor de hulpverlening en andere overheidsopdrachten in het kader van een veilig en vlot scheepvaartverkeer.

Enkele beelden van de geslaagde operatie vindt u hier.
Info over de ZEESCHELDE vindt u via deze link.

875 bezoekers werden op zondag 27 november doorheen het zeewetenschappelijk onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN geloodst.  Ze werden ondergedompeld in de maritieme sfeer door een enthousiaste bemanning onder leiding van gezagvoerder Norman Daems, geassisteerd door hoofdscheepstechnicus Mark Depaepe voor de technische aspecten.  Maxime Van Balen, contract- en projectmanager van VLOOT kaderde de taken van het VLIZ en de SIMON STEVIN in de globale werking van de overheidsrederij VLOOT.  De bezoekers konden hun wetenschappelijk parcours dan verder zetten in het Marien Station Oostende waar de wetenschappers op een interactieve manier en gespreid over vier loodsen, hun wetenschappelijk onderzoek van vandaag konden toelichten, met een knipoog naar gelijkaardig onderzoek in het verleden.

Enkele sfeerbeelden vindt u hier.
Geïnteresseerd in een job op het water bij VLOOT? Klik hier.
Info over het VLIZ via de website.

Op 22 november 2016 bevestigde mevrouw Nathalie De Jaeger, naval architect - attachée bij Scheepvaartcontrole dat het ISM-certificaat van VLOOT kon bestendigd worden. Op 30 november 2007 kreeg VLOOT voor de eerste keer bevestiging dat ze de normen van de ‘International Safety Management Code’ naleeft.  Om dit certificaat te kunnen behouden, wordt de overheidsrederij jaarlijks geauditeerd.  Tijdens de audit van 22 november werden diverse steekproeven gemaakt op de aanwezigheid van de scheepscertificaten en de correcte opleidings- en bekwaamheidsattesten van de bemanningen.  De auditor onderzocht ook of VLOOT voldoende lessen trekt uit ongevallen, interne audits, managementreview, evaluatiegesprekken, veiligheidsoefeningen, rapportage en opvolging van defecten, enz…

Uit de conclusies van de auditor blijkt dat de blijvende aandacht en inspanningen van de VLOOTcollega’s zowel aan boord als aan de wal, de veilige manier van werken aan boord van de VLOOTvaartuigen kan garanderen.   Om dit te kunnen blijven garanderen, zal het komende jaar extra aandacht besteed worden aan de beoordeling van de diensten geleverd door externen.

Op zaterdag 19 november brachten 11 meters van VLOOTschepen een bezoek aan de ZEESCHELDE waar gezagvoerder Patrick Rooman en zijn bemanning hen opwachtte voor een korte vaart op de Schelde. 

Op deze speciale dag waren volgende VLOOTmeters aanwezig:

Anne Kuijer (JAN VAN EYCK)
Anne-Marie Duytschaever (ZEEASTER)
Daniëlle Jongenelen (ZEELEEUW)
Elisabeth Houben (HONTE)
Francine Vervenne (PIETER BRUEGEL)
Helen Notario (SPN14)
Ilse Hoet (ZEESCHELDE)
Marieke Vervoort (ORKA)
Marijke Verboven (RAAN)
Monique Jansen (DEURLOO)
Viviane Persoons (SPN09)

Enkele beelden vindt u hier.

Maritieme werkgevers en maritieme scholen bundelen opnieuw de krachten om via het samenwerkingsverband areyouwaterproof de maritieme beroepen te promoten. Het agentschap Maritieme Dienstverlening is samen met haar afdelingen sinds jaar en dag een pleitbezorger van dit project in combinatie met belangrijke financiële en logistieke ondersteuning. Op 27 oktober en 3 november 2016 zijn op vraag van areyouwaterproof filmopnames doorgegaan met het oog op een vernieuwde informatiefilm.  Voor de VLOOTrederij is het belangrijk om de uiteenlopende waaier aan gespecialiseerde functies die nodig zijn aan boord van de nieuwste VLOOTvaartuigen, in beeld te kunnen brengen. Heel wat studenten en leerlingen lopen tijdens hun opleiding, stage aan boord van de VLOOTvaartuigen. Op dit moment is de VLOOTrederij op zoek naar een crewplanner, matrozen en motoristen. De filmopnames gebeurden in partnerschap met het LOODSWEZEN.

Enkele sfeerbeelden tijdens de opnamedagen vindt u hier.

Meer over de vacatures: crewplanner - matroos - motorist.

Meer over stages aan boord bij VLOOT vindt u via deze link.

Het nieuwsitem en de beelden van het LOODSWEZEN vindt u hier.

Meer info over het samenwerkingsverband vindt u via www.areyouwaterproof.be.

Op zondag 27 november 2016 viert VLOOT samen met het VLIZ en de zeewetenschappers ‘de Dag van de Wetenschap’ door de deuren van het onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN open te stellen voor het publiek.  Het vaartuig zal voor deze gelegenheid afgemeerd liggen ter hoogte van de Hendrik Baelskaai 1, Oostende.  De bezoekers kunnen tussen 10u en 17u kennis maken met alle aspecten van het vaartuig.  Daarnaast krijgen ze in het Marien Station Oostende uitleg over het marien onderzoek in Vlaanderen.

Meer info over de SIMON STEVIN vindt u hier.

Meer info over de wetenschapsdag en het VLIZ vindt u hier.