Hulpverlening


VLOOT vervult een cruciale en centrale rol bij de inzet van overheidsmiddelen in het kader van de hulpverlening op het water.

In het kader van de eerstelijnszorg voor algemene hulpverlening op zee en op de Schelde, heeft VLOOT een aantal multifunctionele vaartuigen met sleep- en bluscapaciteit ter beschikking. De SIRIUS, ZEETIJGER en ZEESCHELDE kunnen worden ingezet op de Noordzee en vanuit Antwerpen.

De ZEESCHELDE en ZEETIJGER zijn zusterschepen die, samen met de SIRIUS, naast hun bebakeningsactiviteiten ook reddings- en andere overheidsopdrachten kunnen opnemen. Ze zijn onderling niet identiek maar toch volkomen uitwisselbaar. De ZEESCHELDE en de ZEETIJGER kunnen daarnaast specifieke uitrusting voor het ruimen van olieverontreiniging aan boord nemen.

VLOOT heeft vaartuigen om in nood verkerende personen op zee op te sporen en te redden (zie SAR).

SAR (Search and Rescue)


De zeereddingsdienst wordt aangestuurd vanuit het MRCC (Maritiem Reddings- en Coƶrdinatie Centrum) in Oostende. De reddingsboten van VLOOT kunnen onmiddellijk uitrukken.

In 2012 onderging de reddingsdienst op zee een historische reorganisatie. Er werden een aantal optimalisaties uitgevoerd die de dienstverlening in het kader van SAR (Search and Rescue) en de algemene veiligheid op zee verhoogden.

De VLOOTvaartuigen die momenteel ingezet worden voor deze reddingen (TUIMELAAR en ORKA), zijn naast hun standaarduitrusting voorzien van homing device toestellen om PLB's (Personal Locator Beacon) op te sporen.

1 of 2