Grootschalige hydrografische metingen in het Antwerpse


De schepen van de Vlaamse Hydrografie in Antwerpen, onderdeel van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, voerden in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, de UGent, de VUB, het IMDC en het Waterbouwkundig Laboratorium 13-uurs metingen uit in het kader van het OMES-project (Onderzoeksprogramma MilieuEffecten Sigmaplan). Het OMES-project maakt onderdeel uit van MONEOS, een samenwerkingsprogramma met zowel Vlaamse als Nederlandse autoriteiten. Dit programma biedt onder andere inzicht in het systeemfunctioneren van het Schelde-estuarium en de effecten van ingrepen of maatregelen in dit systeem.

Zo werden op drie locaties (Schellebelle, Terhagen en Kruibeke) 13-uurs metingen uitgevoerd om data te verzamelen over een volledige getijdencyclus. De fysische en chemische parameters zoals temperatuur, zuurstof, zoutgehalte, zuurtegraad, nutriënten en zwevende stof werden gemeten. Ook verschillende staalnames voor het analyseren van het fytobenthos en het zoöplankton behoorden tot de opdracht. Simultaan werden stroomsnelheidsmetingen uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde toestellen. Deze toestellen stonden aan boord van het hydrografisch vaartuig alsook op een bijboot die dertien uren dwarsraaien voer.

Deze 13-uurs metingen werden uitgevoerd met de VEREMANS, HONDIUS en HENRY DE VOS, enkele hydrografische vaartuigen van VLOOT in Antwerpen. De gezagvoerders met hun bemanningen zorgden voor een veilige uitvoering van de opdracht en de algemene technische assistentie. Een geslaagde en bijzonder positieve samenwerking!

Klik hier voor enkele foto’s.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

10-5-2019

ZEELEEUW en ZEEWOLF als persplatform voor de Douane


Op woensdag 8 mei 2019 ging een belangrijk persmoment door voor de Douane. Dit moment kaderde in de verruimde samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse Douane in de strijd tegen de internationale drugshandel. Beide douanevaartuigen ZEELEEUW en ZEEWOLF, bemand en beheerd door VLOOT, werden ingezet als persplatform. Voor het eerst mocht de pers een controleactie bijwonen van Nederlandse duikers en het Belgische rummageteam in de Antwerpse haven.

Zie ook het bericht van GVA en HLN.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

10-5-2019

Collega’s afdeling Maritieme Toegang aan boord van de HONDIUS


Op 24 en 25 april 2019 organiseerde afdeling Maritieme Toegang enkele inspectievaarten op de Schelde en in de kanaaldokken, waarvoor beroep gedaan werd op een vaartuig van VLOOT. De gezagvoerder en zijn bemanning van de HONDIUS stonden in voor het veilige verloop van de inspectie. Tijdens deze vaarten werd voornamelijk aandacht besteed aan het patrimonium langsheen de vaarwegen alsook aan de kwaliteit van de oevers, de kaaimuren, de ladders, de bolders, etc. Naast de verschillende kanaaldokken werden een aantal tijmeters, toegangsgeulen en meetpalen onderzocht.

Enkele beelden van deze inspectievaarten vindt u hier.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

9-5-2019

Extra veer voor Antwerp 10 Miles & Marathon


In vergelijking met de extreem warme editie van vorig jaar, was het dit jaar veel aangenamer loopweer met frissere temperaturen. 38.500 deelnemers namen deel aan de 34ste editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon.
2.400 kinderen liepen de 1,4km lange Kids Run. De Short Run, goed voor 5 km, telde 5.200 deelnemers. De 10 Miles was, net zoals tijdens de vorige edities, de grootste slokop wat betreft het aantal deelnemers met maar liefst 27.700 sportievelingen. De 42,195 km lange marathon doorheen de Antwerpse districten lokte 3.200 deelnemers.

Zowel de Kennedytunnel, de Waaslandtunnel, de Jan De Vostunnel en de Bolivartunnel werden tijdelijk (deels) afgesloten voor het verkeer. De Lijn zette daarom extra trams in op de premetro lijnen. Daarnaast had het grote aantal deelnemers en supporters een grote impact op het verkeer. VLOOT zette in samenwerking met de organisatie een extra veer in om de capaciteit tussen linker- en rechteroever te vergroten. Zowat 13.210 personen maakten op 28 april 2019 gebruik van het Sint-Annaveer!

Enkele foto’s van deze sportieve dag vind je hier terug.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

30-4-2019

Afscheid


Terwijl we op 20 april 2019 veel te vroeg afscheid moesten nemen van onze collega Stéphan Lecour (matroos ZEESCHELDE), en dit eerder dit jaar op 29 januari ook al deden van collega Luc Bulteel (watchman Oostende), betuigde VLOOT samen met het stadsbestuur en heel wat verenigingen in Oostende op Paasmaandag haar eer aan alle overleden zeemannen. De vlaggen aan boord hingen halfstok.

Focus WTV wijdde een fragment aan de hulde in Oostende.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

27-4-2019