VLIZ bestaat 20 jaar!


Het VLIZ vierde onlangs haar 20ste verjaardag! De organisatie werd opgericht op 1 oktober 1999 en begon als kleinschalig aanspreekpunt voor zeewetenschappelijk onderzoek. Ondertussen groeide het VLIZ uit tot een waar onderzoeksinstituut. In 2000, kort na de oprichting van het VLIZ, werd de eerste samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het VLIZ en VLOOT die als rederij instaat voor het bemannen en bedrijfsklaar inzetten van een zeewetenschappelijk onderzoeksvaartuig.

Het eerste zeewetenschappelijk schip binnen de Vlaamse vloot was de ZEELEEUW. De voormalige loodsboot werd in 2000 omgebouwd tot multifunctioneel vaartuig en uitgerust met de nodige wetenschappelijke bemonsteringsapparatuur. Na een tiental jaar rees de nood aan een modern en goed uitgerust vaartuig om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen voor wetenschappelijk onderzoek.

In 2010 besliste de Vlaamse regering om het licht op groen te zetten voor de gunning van de bouw van een nieuw hoogtechnologisch onderzoeksvaartuig, de SIMON STEVIN. Dit nieuwe schip werd eind 2012 in gebruik genomen en bedient een breed spectrum aan zeewetenschappelijk onderzoek. Het schip is uitgerust met staalnameapparatuur, akoestische stroommeter, single- en multibeam, thermosalinograaf, hek en zij A-frame, telescopische arm, nat en droog laboratorium en accommodatie voor wetenschappers.

In 2013 schonk Vlaams minister Crevits de ZEELEEUW aan de Keniaanse overheid om ingezet te worden voor zeewetenschappelijk onderzoek ter hoogte van Oost-Afrika. De MTAFITI (ex-ZEELEEUW) kent er een enorm groot succes en kreeg ondertussen ook al heel wat nieuwe apparatuur aan boord.

De SIMON STEVIN wordt multidisciplinair ingezet. Het fungeert als platform voor training van studenten van verschillende universiteiten en de Hogere Zeevaartschool, diverse onderzoeksgroepen of andere wetenschappelijke instellingen, allen met een mariene, kustgebonden of estuariene focus. Gemiddeld heeft de SIMON STEVIN 171 vaardagen per jaar op de teller staan. VLOOT is dan ook bijzonder trots om als partner van het VLIZ bij te kunnen dragen aan de kennis en inzichten in het mariene milieu en daarnaast mee aan de basis te liggen van belangrijke ontdekkingen in de Noordzee.

Nieuwsgierig naar enkele foto’s? Klik hier.

 

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

6-12-2019

Kleine infosessies met maximaal bereik!


Ondertussen zijn al 50 infosessies in kleine groep achter de rug. Op 27 november 2019 werd de aftrap gegeven van een nieuwe lange reeks van nog eens 50. Telkens kunnen een tiental VLOOTcollega’s al hun vragen stellen aan Yves Goossens (algemeen directeur). De laatste jaren konden zo ruim 450 collega’s persoonlijk gesproken worden. “Bijzonder interessante voormiddagen!” volgens Yves Goossens, die ook zijn dank uit aan North Sea Port om dit te faciliteren in het havenontvangstcentrum in Gent.

VLOOT dab behoort tot het agentschap MDK.

6-12-2019

SIMON STEVIN als publiekstrekker tijdens de Dag van de Wetenschap


Zondag 24 november 2019 was opnieuw een hoogdag voor alle wetenschaps- en technologieliefhebbers. Heel wat bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, onderzoeksinstellingen en verenigingen stelden hun deuren open om het publiek kennis te laten maken met de nieuwste ontdekkingen en hoogtechnologische innovaties.

In samenwerking met het VLIZ werd het zeewetenschappelijk onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN (VLOOT) voor deze gelegenheid opengesteld. Gezagvoerder Norman Daems en zijn enthousiaste bemanning heetten samen met Maxime Van Balen (financieel directeur) en Saskia Claeys (project- en contractmanager) de bezoekers welkom aan boord. Jong en oud verkenden het schip en konden onder andere een live-demo van de onderwaterrobot ‘ROV Zonnebloem’ volgen. Ook in het Marien Station Oostende (VLIZ) onthulden enkele wetenschappers de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek.

In het kader van het thema ‘Sea. Science! Fiction?’ stelde Areyouwaterproof met ondersteuning van Martijn Verdonck (leerling Maritiem Instituut Mercator) enkele virtual reality brillen ter beschikking. Deze virtuele vaarbelevenis kon rekenen op enorm veel nieuwsgierigen. Op het einde van deze Dag van de Wetenschap klokte de teller af op zo’n 760 bezoekers, een succes dus!

Enkele sfeerbeelden vind je hier.

 

VLOOT behoort tot het agentschap MDK.

27-11-2019

Forse stijging aantal veergebruikers in Gent


In samenwerking met De Vlaamse Waterweg legt VLOOT in Langerbrugge tijdens de spits een extra veerboot in naar aanleiding van de werken aan de Meulestedebrug. Zo willen De Vlaamse Waterweg en VLOOT de hinder tijdens de werkzaamheden beperken. Na de eerste week werd vastgesteld dat in totaal 25.854 gebruikers kozen voor de veerdienst in Langerbrugge. Dit is een quasi verdubbeling van het aantal veergebruikers. Ook de veerdienst in Terdonk zette heel wat meer passagiers over met een totaal van 8.671. Dit is een stijging van 40%.

Om de wachttijden te beperken, wordt het veer in Langerbrugge nog tot en met 20 december 2019 verdubbeld tussen 7 en 19 uur. Een vijftal kilometer verderop vind je als alternatief de veerdienst van Terdonk.

 

VLOOT behoort tot het agentschap MDK.

19-11-2019

PIERRE PETIT terug in Antwerpen na klasse dokking!


De PIERRE PETIT straalt opnieuw na een grondige inspectie- en onderhoudsbeurt! Op maandag 14 oktober vertrok de PIERRE PETIT naar het droogdok van de scheepswerf IDP in Oostende in kader van de verplichte 5-jaarlijkse klassekeuring. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de romp van het vaartuig onder handen te nemen. Op sommige plekken is de romp opgeschuurd en werd ze hersteld volgens het opgelegde verfschema. Vervolgens werd het volledige onderwatergedeelte van de romp afgewerkt met een nieuwe laag  antifouling. Verder werden nog enkele kleine herstellingswerken aan boord uitgevoerd zoals het rechten van de reling, het borgen van de mast en het vervangen van de fenders. Het klasse certificaat werd succesvol vernieuwd en de werken zijn uitgevoerd binnen de voorziene uitvoeringstermijn en binnen het voorziene budget. Op 8 november 2019 voer de PIERRE PETIT van Oostende richting thuishaven Antwerpen om helemaal hernieuwd haar taken uit te kunnen voeren voor de Vlaamse hydrografie.

Benieuwd naar enkele foto’s?

VLOOT behoort tot het agentschap MDK.

14-11-2019