Werfopvolging van het nieuwe onderzoeksschip

Op 21 februari werd de final design review van het nieuw onderzoeksvaartuig afgerond.


Op 21 februari werd een belangrijke fase in het project voor een nieuw onderzoeksvaartuig afgerond: de final design review.

Tijdens deze eerste fase werd onder andere de design van de romp verder geoptimaliseerd met het oog op stabiliteit, snelheid, energieverbruik, positionering sonarsensoren en de invloed van luchtbellen. Verder werd de ergonomie van de brug zowel naar navigatiedoeleinden als dekoperaties aangepakt en werden ook tal van kleinere zaken met weliswaar grote impact op performantie, ergonomie en veiligheid, aangepast. Voorbeelden hiervan zijn de lierbediening, het looptraject van kabels, de positie en opening van de deuren, de vluchtwegen, de controlekamer van de machinekamer, de indeling van de labo's, de leef/duikcontainer aan dek en de inrichting van de keuken.  

Samen met het VLIZ-team werd, onder leiding van VLOOTdirecteur nieuwbouw Piet Leewerck, de "design spiral" voor dit nieuw multidisciplinair kustonderzoeksvaartuig dan ook afgesloten. Het snijden van de eerste platen kan nu aanvangen.   

26-2-2011