Waar plasticvervuiling toe leiden kan!


Gisteren, 11 april 2013, werd een mooie, leerrijke maar toch ook schokkende reportage getoond in Koppen op één, gefilmd aan boord van de SIMON STEVIN.

Belgische onderzoekers hebben plasticdeeltjes gevonden op een diepte van 5000 meter in de oceanen. Nooit eerder werd zo diep plasticafval ontdekt. Die extreme vervuiling leidt jaarlijks tot grote sterfte bij vissen en andere zeedieren.

Klik op de link om de reportage te (her)bekijken (2/3 reportage van Koppen, 3/3 vermelding in het Journaal): www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/130411_oceanen_plastic.

Al sinds jaren coördineert het VLIZ, via de ZEELEEUW en de SIMON STEVIN (beide VLOOTschepen) zeer uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken. In de afbeelding hieronder kunt u zien welke de belangrijkste onderzoeksinstellingen waren in 2012. In de tabel kunt u een projectvoorbeeld zien. In 2013 zal het VLIZ nog meer projecten in haar programma opnemen, ook dankzij de uitgebreide en hoogtechnologische apparatuur aan boord van SIMON STEVIN.

De SIMON STEVIN zelf is niet alleen één van de koplopers op gebied van wetenschappelijk onderzoek, maar op zich ook een milieuvriendelijk schip, dat perfect kadert binnen de bredere VLOOT-ambities op gebied van duurzaamheid, geformuleerd binnen haar ISO 14001-gecertificeerd management systeem.

Klik op de link om te surfen naar de website van het VLIZ: www.vliz.be.

12-4-2013