Champagnemoment tijdens doop ZEESCHELDE

Doopplechtigheid ZEESCHELDE tussen de sneeuwvlokken


Op maandag 11 maart 2013 werd de multifunctionele boeienlegger ZEESCHELDE officieel in gebruik genomen aan het Kattendijkdok. Ilse Hoet, Vlaams Permanent Commissaris van Toezicht op de Scheldevaart en hoofd van de afdeling Haven- en Waterbeleid van de Vlaamse overheid, doopte het schip in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, havenschepen Marc Van Peel en tal van maritieme partners, zowel vanuit Vlaanderen als Nederland.

Vooraleer de champagne tussen de sneeuwvlokken door over de romp te laten vloeien, gaven Ilse Hoet en minister Hilde Crevits voor de talrijke aanwezigen een speech in de theaterzaal van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Met enkel dames op het podium werd ook een knipoog gemaakt naar de net voorbije internationale vrouwendag.

De ZEESCHELDE is verantwoordelijk voor de vaarwegmarkering op de Schelde, die bestaat uit het onderhouden en optimaliseren van meer dan honderd boeien en installaties op de rivier. Daarnaast kan het schip meewerken aan reddingsacties en andere overheidsopdrachten in het kader van veilig en vlot scheepvaartverkeer op zich nemen. Brandbestrijding en het ruimen van olieverontreiniging behoren tot dit pakket.

De ZEESCHELDE opereert hoofdzakelijk vanuit thuishaven Antwerpen, maar ze is ook een volwaardig gecertificeerd zeeschip. Door op deze manier te bouwen, past het vaartuig perfect in het VLOOT-efficiëntieplaatje. Een uitwisselingsmogelijkheid met de ZEEHOND of de ZEETIJGER is zodoende structureel aanwezig, terwijl ze in tegenstelling tot haar voorganger, op een volwaardige manier multifunctioneel kan ingezet worden.

Na de doopplechtigheid aan het schip, konden de ongeveer 150 aanwezigen napraten met een drankje en een hapje in het zeer stijlvolle Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Iedereen kon zich daar ruimschoots opwarmen vooraleer de helse avondspits te trotseren.

Beelden vindt u hier. Reportage ATV vindt u hier.

12-3-2013