Roger Raveel bij VLOOT

Roger Raveel en VLOOT


Het nieuws over zijn overlijden kwam onverwacht. Meester Raveel had een zeer nauwe band met het VLOOTgebouw en de kustveren. De VLOOTdirectie en de medewerkers gehuisvest in ‘zijn’ gebouw, bieden de familie en de meter van hun veerboot ‘ROGER RAVEEL’ hun oprechte deelneming aan.

Sinds de beslissing om het gebouw te verbouwen, zijn ondertussen al heel wat jaren voorbij gegaan. Aan de hand van unieke muurschilderijen heeft Roger Raveel toen de zee binnengebracht in het gebouw. Het vernieuwde complex werd op 26 september 1989 in gebruik genomen.

Na vele omzwervingen als loodswezengebouw en zeewezengebouw, is dit pand nu de uitvalbasis van de rederij VLOOT. Het VLOOTgebouw dat ontworpen is door architect Marc Felix, kreeg ook meer naambekendheid en positieve belangstelling van de gewone burger.

Het gebouw en de kunstwerken van de meester vormden in 2007 de aanleiding om een nieuw partnership aan te gaan met de kunstenaar. Het creatieve, het kunstzinnige en het economische gingen opnieuw hand in hand, maar dan in het kader van de bouw van drie veerboten.

Het ontwerp voor de nieuwe veren werd voor het eerst voorgesteld in het boek ‘Roger Raveel: De tijd, de zee en Oostende. Een verborgen schat’. Roger Raveel koos zelf de namen voor de drie vaartuigen. De veerboten die in Oostende en Nieuwpoort tussen beide oevers heen en weer varen, brachten ondertussen nieuwe en frisse kleuren in het havenbeeld. De ROGER RAVEEL, HET RODE VIERKANT OP DE ZEE en DE NIEUWE VISIE kunnen 50 voetgangers en 20 fietsen ineens overzetten waaronder ook minder mobiele personen. Sinds de opstart in 2011 maakten reeds ruim 1.300.000 mensen gebruik van deze gratis service met de ‘RAVEELboten’.

Een overzicht van de blijvende verbondenheid van meester Roger Raveel met VLOOT vindt u hier.

14-2-2013