De mast van de WANDELAAR

Permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart op bezoek aan boord van de WANDELAAR


Op donderdag 14 juni ging de 646e vergadering van de Belgisch-Nederlandse Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart door aan boord van de WANDELAAR, te midden van het gelijknamige beloodsingsgebied.

Na een overtocht aan boord van de tenderswath WIELINGEN werden de leden van de commissie, dhrn. Rein van der Kluit en Jacques Dhavé, alsook mevrouw Ilse Hoet, begeleid door de secretarissen Aat de Jong en Rony Slabbinck, door kapt. Denis Brys en zijn bemanning ontvangen aan boord van de moederswath. De commissie vatte na aankomst haar vergadering aan in de conference room.

Onder de vele agendapunten werden onder andere de nautische toegankelijkheid van de Scheldehavens, de beloodsingsprocedures, de Schelderadarketen en de aanpassing van de vaarwegmarkering in de Belgische territoriale zee besproken.

Vervolgens kregen zij een uitgebreide rondleiding aan boord.

In de late namiddag verlieten de commissieleden de WANDELAAR en werden ze door de tenderswath WESTDIEP terug naar Oostende gebracht.

De Belgisch-Nederlandse Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart bestaat sinds 1839 en de eerste vergadering van de permanente commissarissen ging door in 1840. Tijdens haar eerste vergadering scheepten de commissarissen in van 9 tot 13 april en verkenden zij de betonning in hun toezichtsgebied en beschreven zij de staat en de voorstellen tot verbeteringen. Dit bij de aanloop naar de kruisposten, de vaargeulen naar de rede van Vlissingen, de Nederlandse Westerschelde en de Belgische Schelde tot aan de rede van Antwerpen. Door opnieuw in te schepen aan boord van een loodsboot, sloten zij aan bij een oude traditie.

Enkele beelden vindt u hier.

12-6-2012