De HONDIUS op de Schelde

HONDIUS gedoopt


Op maandag 7 mei werd de HONDIUS gedoopt. De HONDIUS is het nieuwste hydrografisch vaartuig van VLOOT dat voor de Vlaamse Hydrografie (afdeling KUST) zal ingezet worden op de Schelde, het kanaal Gent-Terneuzen en de Noordzee. Op 5 maart werd het vaartuig reeds te Antwerpen opgeleverd door de scheepswerf IDP dat het vaartuig bouwde onder toezicht van de Belgische vlagstaat en Bureau Veritas.

Een veertigtal MDK-collega’s waren aanwezig op de doopplechtigheid waarop ir. Piet Leeuwerck (directeur nieuwbouw – R&D VLOOT), kapt. Jacques D’Havé (administrateur-generaal MDK) en ir. Kathleen Bernaert (afdelingshoofd afdeling KUST) kort het woord namen. Zowel het vaartuig en haar technische, nautische en ecologische kenmerken als  de cartograaf Jodocus Hondius (1563-1612) kwamen aan bod. Kathleen Bernaert benadrukte naast het belang van een nieuw vaartuig voor de hydrografie ook het feit dat ze bijzonder verheugd was het meterschap op zich te mogen nemen van een vaartuig dat symbool staat voor de goede samenwerking tussen de betrokken afdelingen en DABs.

Vervolgens doopte Kathleen Bernaert de HONDIUS en maakte ze samen met beide andere sprekers, Yves Goossens (algemeen directeur VLOOT) en nog enkele VLOOT- en KUSTcollega’s een eerste tochtje op de Schelde. Gezagvoerder Steven Van Holt liet haar even het roer overnemen en zag dat het goed was.

De HONDIUS meet 17.60 m lang, 5.58 m breed en steekt 1.50 m diep. Haar maximum snelheid telt 10.8 kn. Ze beschikt over de nieuwste meetapparatuur, een moonpool, een ruime brug alsook een kleine sanitaire ruimte, een mess en een ruim werkdek.  In het kader van het VLOOTeco-programma werd ook aan boord van de HONDIUS zowel energie- als warmterecuperatie op de hoofdmotoren voorzien. De bemanning bestaat uit een gezagvoerder, een motorist en een matroos.

Beelden van het gebeuren vindt u hier.

8-5-2012