De HONDIUS in Oostende

Hydrografisch vaartuig opgeleverd op geboortedag van Mercator!


Op 5 maart 2012, de dag van de 500ste verjaardag van de geboorte van Gerard Mercator, werd een nieuw hydrografisch vaartuig door de Oostendse scheepswerf I.D.P. shipyard te Antwerpen opgeleverd. Het draagt de naam van de belangrijkste heruitgever van de atlassen van Mercator, Jodocus Hondius (1563-1612), en zal ingezet worden voor hydrografische metingen op de Schelde.

De HONDIUS vervangt de 34 jaar oude PAREL II, is uitgerust met performante meetapparatuur zoals multibeam en zal ingezet worden voor metingen in het kader van de Vlaamse Hydrografie, zowel op de Schelde als op het kanaal Gent-Terneuzen. Het schip meet 17,60m lang, 5,58m breed en steekt 1,50m diep. Het schip werd geklasseerd onder Bureau Véritas en gecertificeerd door de diensten van de Belgische vlaggenstaat.

Het volledige schip wordt van elektriciteit voorzien door middel van energierecuperatie op de hoofdmotoren. Hierbij wordt een batterijbank met een totale capaciteit van 830 Ah opgeladen. Inverters leveren dan de benodigde boordspanning. Het vaart op zwavelarme brandstof.

Het schip werd volledig te Oostende gebouwd, waarbij de werf samenwerkte met andere Oostendse maritieme bedrijven die meer specifiek het schrijnwerk en de elektriciteitswerken op zich namen.

Meer info over de Vlaamse Hydrografie vindt u via www.vlaamsehydrografie.be.

5-3-2012