Hilde Crevits en Roger Raveel tijdens de doop

Minister Crevits en mevrouw Roger Raveel dopen nieuwe veren in Oostende op de Vlaamse Havendag


In Oostende zijn de veren ‘Roger Raveel’ en het ‘Rode Vierkant op de Zee’ in gebruik genomen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en mevrouw Roger Raveel zijn de meters van de twee veren.

Het veer in Oostende vervult naast een toeristische functie ook en vooral een belangrijke mobiliteitsfunctie. Het veer wordt beschouwd als een onderdeel van het wegennet en heeft een grote meerwaarde voor de mobiliteit tussen wester- en oosteroever.  Fietsers en voetgangers zullen zich op een veel veiligere manier van en naar het werk, de school of winkel kunnen begeven.

‘Roger Raveel’ en het ‘Rode Vierkant op de Zee’ kunnen 50 personen en 20 fietsen overzetten. De veren zijn ook toegankelijk voor andersvaliden. De vaartuigen zijn ruim 15 m lang en 5 m breed. Ze vormen één project samen met ‘De Nieuwe Visie’ , een veerboot die binnenkort in Nieuwpoort in de vaart gaat. De drie schepen, gebouwd op de scheepswerf CARRON betekenen een investering van 2,1 miljoen euro. De vaartuigen zijn gebouwd in opdracht van de VLOOT van het agentschap MDK.

In Oostende Centrum zal de gebruiker kunnen op- en afstappen aan het Noordzee Aquarium. Aan de oosteroever ligt de aanmeerinfrastructuur ter hoogte van de oude Visserijsluis.

Het ontwerp van de veerboten is mee van de hand van kunstenaar Roger Raveel. De boten dragen duidelijk de typische Raveel-stempel. De kunstenaar heeft eveneens de namen voor de drie veerboten gekozen.

De nieuwe overzetboten hebben tijdens de duur van de havendag ca 1300 passagiers vervoerd.  In totaal vervoerden ze hun eerste werkdag ca 1600 gebruikers.

De veerdienst is gratis.  Foto's van deze gebeurtenis vindt u hier.  Meer info over de dienstregeling vindt u hier.

27-6-2011