WANDELAAR is trainingsplatform voor brandweer!


Op initiatief van één van de partners in het MIRG EU (Maritime Incident Response Group) – Brandweer Gent - krijgen 36 man een opleiding rond een ship-to-ship overstap aan boord van de WANDELAAR in het kader van het MIRG EU-programma waarbij ze aangesloten zijn. Het MIRG is een partnerschap tussen brandweerkorpsen in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Engeland. Zij bundelden hun krachten om samen MIRG-teams op te richten die speciaal getraind en uitgerust zijn om incidenten aan boord van schepen te helpen bestrijden.

Een eerste groep met 9 vertegenwoordigers van de Vlaamse partners (brandweerkorpsen Gent, Beveren en Antwerpen) werd op 17 maart 2014 via de tenderswath naar de WANDELAAR (die zich op een 12-tal mijl uit de kust bevond) begeleid door operations manager kapt. Kevin Depuydt. Naast de ship-to-ship oefening via een jol (met VLOOTbemanning als begeleiders/rescue team) en de loodsladder, werden nog een aantal additionele veiligheidsprocedures uitgetest en de typische brandtechnische systemen aan boord besproken en toegelicht. Om de training zo realistisch mogelijk te maken, werd een redding/evacuatie gesimuleerd van een bewusteloze persoon uit één van de torpedo’s van de WANDELAAR.

Deze unieke samenwerking en ervaringsuitwisseling tussen VLOOT en de brandweerkorpsen Antwerpen, Gent en Beveren, zullen ongetwijfeld bijdragen tot het specialisme in maritieme incidentbestrijding dat essentieel is voor de veiligheid van mens en omgeving in en rond de havens. Op 18, 19 en 24 maart worden nog 3 andere groepen van 9 personen verwacht voor deze training. Beelden van de lesdag van 17 maart vindt u hier.

24-3-2014